Lek

Det å leke med hunden er moro for både deg selv og hunden og det er viktig for at hunden skal ha en lykkelig hverdag. Leken engasjerer hunden, bygger opp selvtilliten og styrker båndet mellom deg og hunden. Alle som har hund kan og bør leke med den og det trenges ingen spesielle forkunnskaper og det er fullt mulig å bruke gjenstander som finnes i de fleste hjem.

Hvorfor leke?
Lek stimulerer hunden og en hund som får bruke evnene sine er tilfreds. Hunder som kjeder seg gjør ugang som å spise sko eller rive tapeten av veggene. Slik destruktiv atferd kan forebygges ved aktiviteter som dere med letthet kan finne på sammen.

Man forbinder gjerne aktivisering av hunden med turer eller sykling eller forskjellige former for konkurransetrening. Kast av og jaging etter ball osv er også en vanlig aktivitet. Men det er ikke alltid fysisk aktivitet som gir et avbalansert familiemedlem, ofte tvert imot. Mange hunder skrur seg enda høyere opp i aktivitet dersom de får for mye action. Andre hunder klarer ikke fysiske anstrengelser, enten pga alder eller sykdom. Hunder lærer fokus, konsentrasjon og kan roe seg ned ved rolig lek. En forsiktig hund kan få økt selvtillit ved å gjennomføre små oppgaver og å lykkes, dette kan gjøre hunden tryggere i hverdagen.

Gjennom lek vil hunden lære å forstå dine tegn og signaler og kunne tolke hva det er du ønsker, dette vil gjøre at det blir enklere å lære inn mer viktige øvelser senere.  Den mest positive effekten av lek er virkningen på forholdet mellom hund og menneske. Dere vil lære nye sider ved hverandre og begge parter vil bli flinkere til å kommunisere. Hunden vil trolig bli mer oppmerksom på deg og oftere søke kontakt, både hjemme og på tur.

Det eneste du trenger for å begynne å leke med hunden din er litt tid, og det har jo alle hunder krav på.

Hvordan leke?
Det gjelder å tilpasse både intensitet og typen lek etter hundens forutsetninger. En hund med forkalkninger bør ikke hoppe de høyeste hindrene, en engstelig hund bør få slippe å gå over den raslende presenningen osv. Du er den som best kan avgjøre hva som er bra for din hund. Begynn enkelt og bruk tilbehør som ikke skader hunden. Din jobb er å få hunden til å forstå hvor morsomt det er å leke, godbiter er en fin måte for å få til dette. De færreste hunder anstrenger seg skikkelig for noen godord, så belønning i form av for eksempel ballkast eller godbit vil hjelpe. Vær tålmodig med hunden om den ikke forstår hva du ønsker med en gang. Unngå å trekke og skyve den i den posisjonen du vil ha den, bruk heller en godbit og led den dit du vil. Om du er fortrolig med klikkertrening så er også en mulighet å la hunden selv finne ut hva den skal gjøre. Desto mindre du må lokke, jo fortere forstår hunden hva den skal gjøre. Hold forventningsnivået lavt i begynnelsen uansett hvilken lek og hvilken metode du velger.

Eksempler på øvelser:
– godbitsøk
– lete etter leke
– luktdiskriminering
– sporsøk
– agility/fantasihindre
– tankenøtter/problemløsning
– godbitballer
– tyggeleker
– triks og hverdagslydighet
– hinderløyper

Anbefalt lesing:
Lek med meg! av Christina Sondermann

Reklamer
%d bloggere like this: