Utstilling

Hva er utstilling:
En vurdering og bedømming av hundens utseende og bevegelser gjort av person som er utdannet i dette og spesialist på gitt rase.

Hva er poenget:
I raseavl er det viktig at hundene har de egenskapene rasen skal ha. I utstillingsringen bedømmes hundene ut fra rasestandard. Utstilling er også viktig for å bedømme resultatene av avl. Godt konstruerte hunder vil fungere bedre enn dårlig konstruerte hunder.

Hvem kan stille ut:
Hunden må ha fylt 9mnd på utstillingens første dag (kun valpeshow før det)
Være registrert i NKK (evt register anerkjent av NKK)
Eier bør være registret i NKK (ingen krav, men påmeldingsavgift dobles ellers)
Hunden må være vaksinert
Hunder født etter 1. jan 1998 må være ID-merket

Hund i pent trav

Verdt å vite:
Handling kalles det når man viser en hund, den som viser den kalles en handler.
Det er hunden som skal vises frem, ikke handler. Derfor bør antrekk og væremåte på handler være nøytralt og komplementere hunden.
Hunden bør være i godt hold (ikke for tykk eller tynn) og pelsen bør være ren og i god kondisjon når hunden stilles.
Tenner bør være rene og fri for tannstein og klørne bør være veltrimmet.
Hundens bevegelser er det viktigste under utstillingen og et jevnt og pent trav er derfor viktig. Under bedømming bør hunden kunne stå pent og på en mest mulig fordelaktig måte. Dette må trenes inn på forhånd.
Hunden må tolerere at dommeren ser på tenner og kropp. På hanhunder kjennes det også etter at begge testikler er på plass.
Mindre raser vises på bord, større raser på gulvet.
Hundene vises vanligvis i utstillingsbånd, finn et som passer til hunden din.
Følg ringsekretærs beskjeder og spør denne om du lurer på noe.

Dommer ser over hunden

Hva skjer:
Hundene er inndelt etter rase, alder og kjønn. En og en klasse går i ringen og blir bedømt av dommeren. Denne vil gjerne bedømme alle hunden samtidig først ved å få alle til å løpe en runde i ringen før en og en hund blir bedømt. Følg dommers anvisning. Dommer gir hver hund en premiering, kun hunder med 1. premie (rød sløyfe) skal tilbake inn i ringen. Når alle klasser er bedømt skal beste hanhund og beste tispe kåres. Beste hund fra disse to konkurrerer mot hverandre om å bli best i rasen (BIR). Beste hund i hvert kjønn kan også få Cert og dommer mener dermed at hunden er bra nok til å bli utstillingschampion. Hunden som blir BIR går så videre i gruppefinale og om også denne vinnes (BIG) til utstillingsfinalen for å kjempe om å bli BIS (best in show).

BIR og BIM hundene vises frem

For mer informasjon:
NKK – utstilling
– her ligger også link til terminliste

Reklamer
%d bloggere like this: