IPO

Av tysk internationale Prüfungsordnung = internasjonalt prøve ordning.
Dette er en konkurransesport der hund og fører (ekvipasje) konkurrerer i de tre hovedøvelsene:
spor (gruppe A)
lydighet (gruppe B)
beskyttelse (gruppe C, også kalt Schutz).

Hver av øvelsene har flere delmomenter som bedømmes av en dommer. De tre øvelsene er satt sammen for å teste hunders allsidighet som brukshund. IPO er i dag verdens største sportsgren for brukshunder og utøves i alle land tilsluttet FCI, herunder også i Norge gjennom NKK. IPO har mange fellestrekk med brukshundsport, men øvelsene er ikke de samme.

Grunnlaget for IPO

Noe av tanken bak IPO er å fremme avl av hunder som har genetisk stødige og godt egnede brukshundegenskaper, fordi behovet for gode tjenestehunder er voksende i hele Europa. Eksteriør er derfor underordnet. Dette kommer også til uttrykk i bedømningen. Dommeren skal også vurdere hundens generelle kvaliteter og ikke fokusere bare på det treningsmessige resultat som ekvipasjen utgjør i øyeblikket.

Hundene må utvise ro og evne til konsentrasjon når de går spor, vise førbarhet og samarbeidsvilje i lydighet og vise høyt temperament, belastbarhet og sterke drifter som lar seg kontrollere i beskyttelse.

I IPO gis det også anledning til å utelate deler av treningen, f.eks. forsvarsarbeidet for dem som ikke ønsker at hunden skal få slik trening. Man kan også velge bare å trene f.eks. enten spor eller lydighet. Ønsker man kun å konkurrere i spor (gruppe A) og lydighet (gruppe B) kalles dette SL i NKK sitt RIK (Regler for internasjonal konkurranse) program.

Gruppe A spor

Spor i IPO skiller seg fra tradisjonelle bruksspor. I IPO belønnes ekvipasjen gjennom sin presisjonsevne, nøyaktighet og intensitet. Underlaget der sporet legges kan i utgangspunktet være hva som helst, men består ofte av dyrket mark. Vinklene (2 i IPO I) er oftest 90° og gjenstandene (2 i IPO I) er relativt små (en fyrstikkeske el.l.). Hunden skal med et dypt, intensivt og presist søk i sporkjernen følge det av sporlegger oppgåtte sporet (selvgått i IPO I). Hundens evne til konsentrasjon, søkelyst og selvstendighet er hva dommeren vurderer.

Gruppe B lydighet

Lydighet i IPO består av et program som på forhånd er kjent av hundefører. Hunder med høyt temperament, stor arbeidsglede og god presisjon belønnes. Også hundens samarbeidsevne med fører vurderes.

Gruppe C forsvar

Forsvar i IPO består av et på forhånd kjent program for ekvipasjen og figuranten, som for øvrig er utstyrt med nødvendig verneutstyr (beskyttelsesbukse og beskyttelsesarm). Hunder med et selvsikkert driftsanlegg belønnes, sammen med hundeførers kontroll og hundens evne til lydighet. Dommeren vurderer først og fremst hundens belastbarhet, mot og førbarhet. Det er viktig å presisere at hunden ikke biter i «mannen», men i byttet som i dette tilfellet utgjøres av beskyttelsesarmen.

Informasjonen er funnet via Wikipedia.

Reklamer

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Google+-bilde

Du kommenterer med bruk av din Google+ konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

w

Kobler til %s

%d bloggere like this: