Publisert av: landhundeklubb | desember 28, 2011

Temakveld, hundemassasje

Land Hundeklubb arrangerte temakveld torsdag den 17. november. På Frivillighet sentralen på Dokka hadde 17 ivrige hundeeiere møtt opp. Kvelden skulle vies til å lære å masserer sine firbente venner.

Anita Karlsen fra Starum var nok litt forut for sin tid da hun startet Oppland Hundesenter AS for over 10 år siden. Der drev hun med rehabilitering av hunder. I dag er det blitt populært å bruke penger på tjenester som massasje og svømming.

Vi er mer informert over virkningen det gir og hvor viktig det er å forebygge skader. Vi vil beholde hunden vår frisk lengst mulig.

I dag driver ikke Anita lenger  med hund på full tid, men holder ofte kurs og trener aktivt med side egne hunder.

Vi hunder og mennesker har noen likhetstrekk. Stress kan påvirke muskler og indre organer hos hund på samme måte som hos oss folk. Matt pels, flass og diaré forkommer ofte når hunden enten er understimulert eller overstimulert.

Det kan være at hunden er nervøs ovenfor omgivelsene eller den har blitt i overkant glad i å springe etter ball eller pinner. Noen hunder blir offer for tidsklemma og tilbringer størst delen av døgnet alene, uten oppgaver som gir den mening.

Sarah Tåje Jøranlid(13) har tatt med sin alaskahusky, Solo. Sammen har de konkurrert barmark og snørekjøring på ski, med gode resultater. Hittil har klassene vært små og hun vil merke større konkurranse nå som hun har gått over i juniorklasse. Flere deltakere, med mere erfaring. Ofte er det de få sekundene som mangler får å nå helt til topps. Derfor har Sarah også gått til innkjøp av en ny vorshter valp. Det kreves også god fysikk på utøveren. Er du ikke i god form selv, vil det være vanskeligere å hevde seg. Hunden kan ikke gjøre jobben alene, lagspill mellom hund og eier er viktig.

Anita demonstrer på Solo under trygg overvåkning av eier Sarah.

Anita viser på Solo de forskjellige grep man bruker under massasje. Men så ser vi at ryggen svikter og hunden setter seg ned. Anita har tydelig truffet et svakt punkt på Solo`s rygg. Det har kan ha sammenheng med de store og stramme bakbeinsmusklene.

Har man et svakt punkt kompenserer man ofte for dette andre steder på kroppen. Det er mye fokus på HD(hofteleddsdysplasi), men vell så viktig er AD (albueleddsdysplasi). Hunder bærer mer vekt på framparten.

Det er lurt å ta et røntgen bilde at ryggen for å utelukke at det er noe galt. Som opptrening er det bra om han får trekke, gjerne i litt buede svinger for å styrke begge sider.

Har hunden en skade eller forkalkning er det bra for hunden å bruke dekken i de kalde periodene.

Alle hunder har godt av massasje.” Ikke vær redd for å ta i, ellers vil det føles som du kiler hunden” sier Anita og har to håndfuller pels i et godt tak.

Inspirerte som vi ble var det nok mange hunder som fikk massasje den kvelden!

Massasje kan være ganske avslappende. Thormod forlanger hodestøtting av eier Ingunn.

– av Marie Therese Sundvold

Reklamer

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Google+-bilde

Du kommenterer med bruk av din Google+ konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

w

Kobler til %s

Kategorier

%d bloggere like this: